Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΠΗΔΑΛΟΣ ΝΑΥΣ (πρώην ALPHA SAILING TEAM)

• Η ιστιοπλοϊκή ομάδα ALPHA SAILING TEAM δημιουργήθηκε στο τέλος του 1994 από τον Παύλο Κούρκουλο με την βοήθεια της Τράπεζας ALPHA ΒΑΝΚ. O σκοπός ήταν να γίνει μία σχολή ιστιοπλοΐας μέσω του Ναυταθλητικού Ομίλου Αθηνών για το προσωπικό της Τράπεζας και συγχρόνως να συμμετέχουν στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες στην Ελλάδα.
• Στην πραγματοποίηση του σκοπού αυτού βοήθησε και ο Πρόεδρος της Τραπέζης , κ. Γιάννης Κωστόπουλος, που ήδη από το 1988 είχε δημιουργήσει την ιστιοπλοϊκή ομάδα της ΩΚΥΑΛΟΥ, με κυβερνήτη τον Γιώργο Ερτσο, στο πλήρωμα της οποίας ήταν και ο Παύλος Κούρκουλος
• Το 1988, 1989 και 1990 για τρεις συνεχόμενες χρονιές , η ομάδα της ΩΚΥΑΛΟΥ κερδίζει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοικτής θαλάσσης στην κατηγορία 3/4ΤΟΝ και ΟΝΕ ΤΟΝ, επιτυχία που δεν έχει καταρριφθεί έως και σήμερα.
• Το 1994 αγοράζετε το πρώτο σκάφος τύπου 3/4-ΤΟΝ , πρώην «ΩΚΥΑΛΟΣ ΙΙΙ» που μετονομάζεται σε SAILING ΜΑΖΙ, αγωνίζεται στην κατηγορία IOR RACING και έχει χορηγό από την ALPHA BANK την κάρτα ALPHACARD – VISA.Στους αγώνες το 1995 καταλαμβάνει πολύ καλές θέσεις, και συγχρόνως γίνονται μαθήματα ιστιοπλοΐας στο προσωπικό της Τράπεζας. Οι απόφοιτοι των σχολών αυτών μέχρι και σήμερα επανδρώνουν την αγωνιστική ομάδα.
• Το 1996 αγοράζεται το σκάφος ALPHACARD 2000 που είναι τύπου ΙΜΧ-38 πρώην ΩΚΥΑΛΟΣ VI. Στις επόμενες τρεις χρονιές , η ομάδα πλέον καθιερώνεται στον ελληνικό χώρο, βρίσκεται πάντα στις πρώτες θέσεις και είναι πλέον ένας υπολογίσιμος αντίπαλος στους αγώνες. Παράλληλα συνεχίζονται και οι σχολές ιστιοπλοΐας , δημιουργείται SITE στο INTERNET www.alphasailing.gr με πάρα πολλές εισόδους από όλα τα μέρη του κόσμου.
• Το 1999 αντικαθίσταται το παλιό πλέον ALPHACARD 2000 με ένα πιο καινούργιο ΙΜΧ-38 που ονομάζεται ALPHA BANK και συνεχίζει τις διακρίσεις σε όλους τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες.
• Το 2000, το ναυπηγείο της X-YACHTS σε αντικατάσταση του παλαιού πλέον μοντέλου ΙΜΧ-38 καθελκύει το πρώτο ΙΜΧ-40 που θα έμελλε να γίνει το BEST SELLER τα επόμενα χρόνια.
• Το 2001 στην Ελλάδα έρχονται δύο σκάφη ΙΜΧ-40. Το σκάφος ΩΚΥΑΛΟΣ ΧΙΙ και το ALPHA PRIVATE BANK, που αγωνίζεται έως το 2008 η ομάδα ALPHA SAILING TEAM.
• Εκτός από τις επιτυχίες στους αγώνες όλα αυτά τα χρόνια πρέπει να σημειώσουμε ότι από τις σχολές ιστιοπλοΐας αποφοίτησαν με το σκάφος της ομάδας και πήραν άδεια διακυβέρνησης ιστιοπλοϊκού σκάφους πάνω από 550 άτομα, από το προσωπικό της ALPHA BANK και περίπου άλλοι τόσοι εκτός τραπέζης. Η ομάδα κάθε χρόνο αποτελείται από 25 επιλεγμένα άτομα τα οποία εναλλάσονται στους αγώνες. Το πλήρωμα σε κάθε αγώνα είναι 10 άτομα.

Το 2008 παύει η χορηγία της Τράπεζας, όμως το σκάφος συνεχίζει να λέγετε ALPHA PRIVATE BANK και παρόλο που δεν έχει οικονομική υποστήριξη, συνεχίζει να τρέχει στους αγώνες και να φέρνει πολύ καλές θέσεις, μέχρι και το 2008. Από το καλοκαίρι του 2011 αλλάζει και λέγετε Απήδαλος Ναύς.

Από το 2014 έχει χορηγό την AIGAION Ασφαλιστική Α.Ε.

Tα μαθήματα ιστιοπλοΐας συνεχίζονται μέσω του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος και οργανώνονται αγώνες με πλήρωμα αποφοίτους των σχολών ιστιοπλοΐας.